15 nov, 16:31
2014
Algemeen
Ingezonden gemeente Boxmeer

Zorgcentra Land van Cuijk

Gemeenten in het Land van Cuijk zoeken samen met Zorgcentra Pantein naar oplossingen voor dagbesteding.

Er zijn op dit moment een heleboel ontwikkelingen in de zorg die leiden tot veranderingen. Gemeenten worden vanuit de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning per 1 januari 2015 onder andere verantwoordelijk voor dagbesteding. Veel ouderen maken naar volle tevredenheid gebruik van deze voorzieningen op diverse locaties in het Land van Cuijk. Op deze wijze kunnen zij langer zelfstandig blijven wonen of wordt de mantelzorg (tijdelijk) ontlast.

De 5 gemeenten in het Land van Cuijk zijn door zorgaanbieder Zorgcentra Pantein op de hoogte gesteld dat zij de huidige dagbesteding per 1 januari 2015 niet meer kan aanbieden. De gemeenten in het Land van Cuijk voelen zich verantwoordelijk voor een goede invulling, een zorgvuldige overdracht en continuïteit voor de doelgroep na 1 januari 2015. Reden voor hen om hierover in gesprek te gaan met zorgaanbieder Pantein. Uit deze gesprekken is inmiddels gebleken dat Pantein zich ook verantwoordelijk voelt voor een goede overdracht van de dagbesteding aan nieuwe aanbieders.

De gemeenten in het Land van Cuijk onderzoeken op dit moment of andere aanbieders in de regio de dagbestedingsactiviteiten geheel of gedeeltelijk kunnen overnemen. Uitgangspunt hierbij is dat zoveel mogelijk geprobeerd zal worden om de activiteiten voor de ouderen aan te kunnen blijven bieden op de huidige locaties. De gemeenten in het Land van Cuijk willen daarbij zo snel mogelijk duidelijkheid geven over het voortzetten van de dagbesteding voor deze doelgroep.

Pantein heeft aangeboden om hierbij voorlopig de huidige ruimtes beschikbaar te stellen. Met een gezamenlijke inspanning moet het volgens de verantwoordelijke wethouders in het Land van Cuijk lukken om de dagbesteding voor alle burgers die hiervoor in aanmerking komen ook vanaf 1 januari 2015 goed in te (blijven) vullen.