30 mei, 16:51
Nieuws

Zeldzame vlinders weggemaaid op dijk: 'Hoe kan dit nou?'

Vorige week maakte René van den Heuvel nog een paar mooie foto's van de koninginnenpage op de dijk langs de Maas bij Keent. Maar toen hij later opnieuw ging kijken, wachtte hem een nare verrassing. De hele dijk is kaal gemaaid, over een lengte van ongeveer een kilometer. "Ik schrok. Alle vlindertjes zijn nu weg."

De verbazing bij Van den Heuvel, die voorzitter is van het IVN in Grave, is groot. Waarom is alles op de dijk weggemaaid, terwijl de koninginnenpage daar volop rondfladdert? Een fout? Of een bewuste beslissing? Volgens Van den Heuvel en de omwonenden van de dijk wordt er enorm op de natuur gelet op deze plek. "Ze markeren zelfs plantjes en maaien daaromheen", zegt Van den Heuvel.

Volgens dijkbeheerder Pieter Jeuken van Waterschap Aa en Maas is er geen fout gemaakt. "Sommige delen van de dijk verhuren wij aan agrariërs die het maaien en het hooi aan hun vee voeren. Met hen hebben we nog geen maai-afspraken kunnen maken want dat kost tijd.

"Het idee is dat ook zij volgend jaar eerst de binnenkant van de dijk maaien en tegen het einde van de zomer de buitenkant maaien", legt de dijkbeheerder uit. "Zo is er altijd eten voor vlinders en andere insecten. Dit betekent dat huurders twee keer moeten maaien in plaats van één. Bovendien moeten de contracten worden aangepast. Ook proberen we iedere huurder persoonlijk uit te leggen waarom het belangrijk is, want zomaar veranderen vinden de meeste mensen lastig."

Volgens Van den Heuvel is de koninginnenpage de grootste vlinder van Nederland. "Het is een prachtige vlinder. Niet superzeldzaam, maar wel heel schaars. Hij heeft een bepaalde biotoop nodig en dat was hier uitstekend. Een bloemrijke dijk met verschillende kruiden en bloemen."

Het waterschap Aa en Maas gaat volgens hem over de dijk. "Ik ken hun beleid niet, dus ik weet gewoon niet waarom dit is gebeurd." De natuurman verbaast zich over de plotselinge kaalslag. "De hele leefomgeving van de vlinders en de insecten is nu weg. Ze hebben hier niets meer te eten en kunnen niet overleven. De planten die ze nodig hebben, zijn er niet meer. De plant waar ze hun eitjes op hebben gelegd, ligt nu plat. De vlinders zelf kunnen goed vliegen, dus die zijn wellicht weggevlogen."

Het juist de bedoeling is dat de vlinders en insecten beschermd worden op de bloemrijke dijk. "Insecten en vlinders hebben het al ontzettend moeilijk", zegt Van den Heuvel. "Het gaat enorm slecht met ze. Dat is slecht voor de natuur en slecht voor ons." Hij had net nog een paar fotografen getipt om de koninginnenpage te kunnen vastleggen. "Maar die hoeven nu niet meer te komen."

Volgens Van den Heuvel waren er plannen om één kant van de dijk te maaien en een paar maanden later de andere kant. "Dan kunnen insecten en vlinders naar de andere kant vliegen om daar te overleven, maar nu is alles tegelijk weggemaaid."

Ook is onduidelijk waarom er überhaupt gemaaid moest worden. "Het liefst zou ik zien dat alles gewoon blijft staan en dat er helemaal niet wordt gemaaid. Bloemrijke dijken zijn niet nadelig. Maar misschien is het gebeurd om de dijk stevig en veilig te houden."


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »