08 aug, 12:13
2022
Nieuws

Na mislukte reparatie was sluis in Grave even open, maar nu weer dicht

Het zit Rijkswaterstaat en de schepen die gebruik maken van de sluis in Grave niet mee. Een reparatie aan die sluis, zondag, had een eind moeten maken aan urenlange wachttijden. Door een kapotte sensor in een gloednieuwe cilinder kon het scheepvaartverkeer echter pas maandagmiddag om drie uur hervat worden. Daarna ging er wat mis met het regelmechanisme, waardoor schepen toch weer moesten worden tegengehouden. Inmiddels liggen er ruim dertig schepen te wachten.

De afgelopen tijd liepen de wachttijden in Grave op tot gemiddeld ongeveer tien uur, met uitschieters tot wel twaalf uur. Dat kwam vooral doordat de sluis bij het Gelderse Weurt, vlakbij Nijmegen, er helemaal uitligt. Alle schepen die vanaf de Maas naar de Waal willen, moeten daardoor omvaren via Grave.

Maar ook die sluis werkte niet volledig naar behoren. Een van de schuiven daar had namelijk een versleten scharnier. Daardoor ging het schutten, het doorlaten van schepen, een stuk langzamer. Niet ideaal met de huidige topdrukte van beroeps- én plezierscheepvaart.

Reparatie
Een vervangende cilinder kwam sneller binnen dan verwacht. En dus plande Rijkswaterstaat afgelopen zondag reparatiewerkzaamheden. Daardoor zou de sluis van vier uur 's middags tot tien uur 's avonds dicht zijn.

Toch zijn de problemen een dag later nog niet verholpen. Integendeel: een sensor in het nieuwe onderdeel werkt niet, waardoor Rijkswaterstaat het niet verantwoord vond om schepen door te laten. Dat had grote gevolgen. Want als beide sluizen buiten werking zijn, dan is omvaren via België de enige optie. Tot frustratie van veel schippers.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat bevestigde de problemen: "We zijn nu bezig de nog werkende sensor van de oude cilinder naar de nieuwe te verplaatsen. Maandagmiddag rond drie uur hopen we dat alles weer werkt en de sluis open kan."

Inmiddels is dat euvel verholpen, maar al snel verschenen er foutmeldingen en konden de sluisdeuren niet dicht. Daarop werd het scheepvaartverkeer andermaal stilgelegd. Het is niet duidelijk hoe lang dit gaat duren. De schepen die liggen te wachten, komen uit binnen- en buitenland. Het gaat om schepen die goederen vervoeren, maar ook om plezierboten.

LEES OOK: Sluis Grave wordt zondag gemaakt, hopelijk dan minder lange wachttijden


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »