19 aug, 17:08
2022
Nieuws

Laag water in elke rivier, maar niet in de Maas bij Grave

Het is een bijna raar gezicht: overal in Nederland (en in andere landen aan deze kant van Europa) kampen rivieren met een historisch laag waterpeil. Maar bij Grave staat het water van de Maas zó hoog dat de bankjes op de kade naast de rivier in het water staan.

Wie in Grave lekker bij het water wil zitten, riskeert dus natte voeten. Dat staat nogal haaks op de situatie naast de Rijn en de Waal. Daar staat laag water, en dat is bijzonder in deze tijd van het jaar.

Hoe het kan dat het verschil met de Maas zo groot is, is simpel uit te leggen. "De Maas is een gestuwde rivier", verklaart havenmeester Rolf Klöckner. "De Maas heeft allerlei stuwen. Door die stuwen kunnen we het water in de rivier kunstmatig hooghouden."

Bij Grave staat het water daardoor dus enorm hoog. Voor schepen is de Maas dus prima 'bevaarbaar'. Maar betekent dat dan dat het water stroomafwaarts juist heel erg laag staat, en het probleem dus eigenlijk wordt opgeschoven?

"Nee, dat is dus niet per se het geval", aldus de havenmeester. "Dat is juist het mooie. We kunnen het water goed verdelen. Sowieso wordt het peil enkel hoog gehouden met water dat we bovenstrooms verkrijgen."

De vraag is dan: waarom doen we dit ook niet bij de Waal en de Rijn? Dit klinkt als een simpele oplossing.

"Nou, dat is een politiek vraagstuk. Dat heeft weer te maken met financiën en dat laten we graag in Den Haag. Want op dit moment is de Maas de enige rivier die deze stuwen heeft. Dat is duur, maar het is dus ook een groot voordeel", besluit Klöckner.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »