11 apr, 20:22
2022
Nieuws

Kletsnatte nandoe onderkoeld uit water gevist en terug bij baasje

Je hebt vogels die vliegen, zwemmen en lopen. Tot die laatste categorie behoort de nandoe die maandagmiddag in Grave uit een zijtak van de Graafsche Raam is gevist. Het dier had duidelijk geen ervaring met water. De brandweer moest in allerijl uitrukken om de kleine struisvogel te redden. Tot opluchting van eigenaar Jort van Heumen uit Neerloon.

Een wandelaar ontdekte de nandoe langs de oever aan de Jan van Cuijkdijk. De vogel had een door- en doornat verenpak en was onderkoeld geraakt. Ze kon met moeite het hoofd boven water houden. Toegesnelde vrijwilligers van De Dierenambulance wisten de loopvogel te ondersteunen zodat ze niet kopje onder zou gaan.

Met hulp van de brandweerlieden lukte het om de nandoe op het droge te krijgen. De kletsnatte vogel werd warm ingepakt en daarna teruggebracht naar eigenaar Jort van Heumen. "Ik heb vijf nandoes en die zaten vanwege het slechte weer de laatste weken in hun hok. Zondagmorgen heb ik ze de wei in gelaten. Dan beginnen ze altijd heel speels te rennen. Eentje stoof iets te blij en te onbesuisd naar een hoek, raakte het houten hek, er vloog een bout los en in pure paniek stormde ze daarna door de omheining. Aan het hekwerk lag het niet. Dat is vrijwel nieuw."

Jort ging er achteraan en hoopte de nandoe tegen te houden en in een hoek bij een sloot te drijven. Maar met een topsnelheid van zestig kilometer per uur van de nandoe moest hij het afleggen tegen de loopvogel. "In een mum van tijd was hij kilometers van huis. Of ik een melding heb gedaan? Nee, voor mij was het de eerste keer dat ik een loopvogel kwijt was. Geen idee hoe ik dat moest aanpakken. Mijn grootste zorg was dat hij niet de weg op zou schieten en voor een auto terecht zou komen."

Na de ontsnapping is de kleine struisvogel zondagmiddag gezien in Reek. Omstanders maakten melding op Facebook en iemand stuurde Jort een berichtje: is deze niet van jou? Maar hoewel af en toe in het zicht, mislukten alle vangpogingen vanwege de enorme sprintsnelheid van de nandoe.

De politie deed een oproep via Burgernet om de locatie van de loopvogel door te geven. Dat leverde zondag en maandag veel tips op maar geen vogel in de hand.

"Gelukkig is het goed gekomen", zegt Jort met opluchting in zijn stem. Hij is een vogelliefhebber, heeft wat fazanten, eenden en ander gevolgelte in gezelschap van wat geiten, schapen en alpaca's. De bonte dierenstoet paradeert in een stuk wei van zijn zus. Jort heeft vijf nandoes. Nee, ze hebben niet allemaal een naam. Eentje heet Pipi, een andere Peppi. Voor die andere drie moet ik nog een naam verzinnen."

De keuze voor nandoes was voor Jort snel gemaakt. "Een struisvogel kan erg agressief worden. Een nandoe absoluut niet, het zijn lieve dieren. Ze lijken uiterlijk veel op een struisvogel, maar zijn een stuk kleiner en lichter. Een volwassen nandoe is tussen een meter en anderhalve meter groot en kan wel twintig kilo wegen. Haha, nee ze kunnen best oud worden en hebben met kerstmis echt niets te vrezen."


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »