20 okt, 19:00
2020
Nieuws

Extra camera's moeten overlast van asielzoekers in Oisterwijk terugdringen

Extra camera's rond het asielzoekerscentrum (azc) in Oisterwijk, daarmee hoopt burgemeester Hans Jansen de overlast van een kleine groep asielzoekers tegen te gaan. Met de camera's wil hij het veiligheidsgevoel van omwonenden vergroten en overlastgevers sneller in beeld krijgen om ze daarna op zijn minst te beboeten.

De gemeentes Boxmeer, Grave, Cranendonck en Oisterwijk hebben van het rijk extra geld gekregen om de veiligheid rond de asielzoekerscentra in hun gemeente te vergroten. Deze gemeenten kampten afgelopen tijd regelmatig met overlast en hebben nu samen met het Rijk de handen ineengeslagen. Er is in totaal een half miljoen euro beschikbaar.

Extra BOA's
Boxmeer en Grave krijgen geld om de vluchtelingen beter in de gaten te houden met extra beveiligers. Deze moeten onder meer fietsendiefstal, zwartrijden en agressie in het openbaar vervoer tegengaan.

De overgrote meerderheid van de asielzoekers in Nederland veroorzaakt geen problemen. Een relatief kleine groep zorgt echter wel voor overlast, zoals winkeldiefstal, vernieling en bedreiging. Dat ondermijnt het draagvlak voor de opvang van mensen die onze bescherming nodig hebben.

Staatssecretaris Broekers-Knol: "Overlast kun je niet alleen aanpakken met wetten en regels vanuit Den Haag. Het vergt samenwerking tussen heel veel partijen, juist ook lokaal, én juiste maatregelen moeten ingezet worden. Met de subsidie kunnen gemeentes zelf bepalen welke aanpak het beste bij hun problematiek past."

Camera's
Oisterwijk besteedt het geld aan extra cameratoezicht in de buurt van het azc. In het centrum van het dorp hangen al camera's, waarvan sommige constant worden gevolgd. Van andere camera's worden de beelden bekeken als er iets is misgegaan.

Een woordvoerder van het COA is blij met de extra maatregelen. "We willen er alles aan doen om de situatie zo veilig mogelijk te maken." Ook de inwoners van Oisterwijk zijn te spreken over de extra aandacht voor de aanpak van de overlast door het groepje asielzoekers. "Ik heb het aan den lijve meegemaakt hier op de Lint", vertelt een man.

Mensen in Oisterwijk over de extra maatregelen:


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »