19 mrt, 16:49
2016
Algemeen
Metameer

Eerste gecertificeerd tweetalig vmbo van Nederland

De pioniersgeest van een gedreven docententeam is beloond: Metameer jenaplan Boxmeer is de eerste school van Nederland met een gecertificeerde tweetalige vmbo-afdeling. Woensdag 16 maart kende een commissie van het EP-Nuffic voor tweetalig onderwijs (tto) het keurmerk TTO Junior School toe aan het tweetalig vmbo-onderwijs op Metameer. De commissie was lovend over de vanzelfsprekende plek die tto inneemt in het jenaplanonderwijs. Vmbo-leerlingen van elk niveau kunnen excelleren. “Dit hebben we nooit gezien in het vmbo.”

Drie commissieleden voerden woensdag 16 maart in het Engels een gesprek met leerlingen. Zij zijn trots op hun school, evenals de collega’s en ouders met wie zij spraken. De commissie keek naar de resultaten van de afgelopen jaren, maar ook de onderwijsontwikkeling binnen de tweetalige vmbo-opleiding telde mee in hun oordeel. De school is snel gegroeid, maar erin geslaagd de goede kwaliteit te behouden. Het geheim? Vertrouwen en geloven in de talenten van kinderen. Maar ook De betrokkenheid van medewerkers, leerlingen en ouders bij deze innovatie van het onderwijs. Tto en jenaplanonderwijs zijn een goede combinatie. De jenaplanpijlers gesprek, samenwerken, activerende didactiek en pedagogische houding zien de jury terug bij alle docenten.

Wereldburgerschap van hoog niveau Een bevlogen docententeam begon vijf jaar geleden met de eerste groep tweetalig vmbo’ers in het jenaplanonderwijs. Want ook in het mbo is er een groeiende vraag naar geschoolde vakmensen die de Engelse taal goed beheersen. De tweetalige vmbo’ers krijgen een breed onderwijsaanbod in het Engels dat ook inspeelt op het wereldburgerschap en de Europese en internationale ontwikkeling. De vmbo’ers volgen onder andere een beroepsgericht vak in het Engels en schrijven een Engelstalig onderzoeksverslag. Ook lopen deze leerlingen stage in een internationaal bedrijf. De tto-vmbo’ers behalen een regulier diploma. Maar daarnaast doen zij het Anglia examen waarmee zij met gemak het B1-niveau halen voor spreken, lezen, luisteren en schrijven. Binnen Metameer stroomt een aantal door naar tweetalig havo in Stevensbeek.

Metameer is al een gecertificeerd TTO Senior School voor tweetalig havo en vwo in Stevensbeek en TTO Junior School voor de tweetalige onderbouw havo/vwo van het jenaplanonderwijs in Boxmeer. Kijk op www.metameer.nl voor tweetalig onderwijs op Metameer.

Onderschrift bij foto: Vierdejaars tweetalig vmbo’ers. Metameer eerste school met gecertificeerd tweetalig vmbo.

Foto van Metameer