zondag 17 feb
Ommetje langs Maas, Raam en Hertogswetering Vertrek: parkeerterrein Lunette in Grave
Van:
zondag 17 feb 2019
14:00
Tot:
zondag 17 feb 2019
16:00
Vertrek: parkeerterrein Lunette in Grave

Ommetje langs Maas, Raam en Hertogswetering

Deze gebeurtenis is al voorbij. Bekijk »hier de actuele agenda.

Vertrek bij de Jachthaven aan de Koninginnedijk in Grave. De wandeling duurt circa 2 uur en is ongeveer 4 km lang. Parkeren kan op de Lunette in het centrum. Bij nat weer is stevig waterdicht schoeisel aan te bevelen.

Grave en het water hebben al een eeuwenlange relatie, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de binnenbocht van de Maas aan een lage zandheuvel die door moeras werd omgeven, is Grave ontstaan. De aanwezigheid van de Maas, met een lengte van 950 km, heeft onmiskenbaar zijn invloed op natuur en landschap in onze omgeving.

Het riviertje de Raam, in 1602 in een document ooit beschreven als een “Revierken comende uijt de Peel”, stroomt midden door Grave. De Raam wordt onderweg gevoed door allerlei waterloopjes en stroomt bij het gemaal van Sasse in de Maas.

De Hertogswetering is 32,5 km lang en loopt van de Raam bij Grave (in de Mars), naar het Gemaal Gewande in de gemeente Oss. Deze waterloop is in het begin van de 14e eeuw, waarschijnlijk tussen 1300 en 1310, gegraven in een oude droge bedding van de Maas.

De oevers van Maas, Raam en Hertogswetering maken allen deel uit van NNB (Natuur Netwerk Brabant, voorheen de ecologische hoofdstructuur). De IVN- gidsen vertellen allerlei wetenswaardigheden over de verschillende waterlopen en over andere natuur die ze tijdens deze wandeling tegenkomen. De wandelroute is niet geschikt voor rolstoelen en wandelwagens.


Bekijk op kaart