08 aug, 12:13
2022
Nieuws

Na mislukte reparatie is de sluis in Grave nu helemaal dicht

Een reparatie aan de sluis in Grave had de urenlange wachttijden zondagavond moeten verhelpen. Maar door een kapotte sensor in de gloednieuwe cilinder, ligt het scheepsverkeer nu helemaal stil. Rijkswaterstaat probeert nu met man en macht om de boel maandagmiddag weer aan de gang te krijgen.

De afgelopen tijd liepen de wachttijden in Grave op tot gemiddeld zo'n tien uur, met uitschieters tot wel twaalf uur. Dat kwam vooral doordat de sluis bij Weurt, vlakbij Nijmegen, er helemaal uitligt. Alle schepen die vanaf de Maas naar de Waal willen, moeten daardoor omvaren via Grave.

Maar ook die sluis werkt niet volledig naar behoren. Een van de schuiven daar had namelijk een versleten scharnier. Daardoor ging het schutten, het doorlaten van schepen, een stuk langzamer. Niet ideaal met de topdrukte, dus.

Reparatie
Maar de vervangende cilinder kwam sneller binnen dan verwacht. En dus plande Rijkswaterstaat afgelopen zondag reparatiewerkzaamheden. Daardoor zou de sluis van vier uur 's middags tot tien uur 's avonds dicht zijn.

Toch zijn de problemen een dag later nog niet verholpen. Integendeel: een sensor in het nieuwe onderdeel werkt niet, waardoor Rijkswaterstaat het niet verantwoord vindt om schepen door te laten. Een woordvoerder bevestigt de problemen: "We zijn nu bezig de nog werkende sensor van de oude cilinder naar de nieuwe te verplaatsen. Maandagmiddag rond drie uur hopen we dat alles weer werkt en de sluis open kan."

LEES OOK: Sluis Grave wordt zondag gemaakt, hopelijk dan minder lange wachttijden


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »