Geschiedenis

Grave maakt haar stadse allures waar

Grave is de enige stad in het Land van Cuijk en is om de historische monumenten erg bezienswaardig.

Historische monumenten
Grave is een bezienswaardig stadje aan de Maas met tal van historische monumenten waaronder het oude stadhuis aan de Markt uit 1615; tientallen woonhuizen die op de rijksmonumentenlijst staan; enkele kerken zoals de grote laatgotische kruisbasiliek de Sint-Elisabethkerk en de Protestantse kerk uit een 15e-eeuw; overblijfselen van de militaire activiteiten zoals de Hampoort (waarin nu het Graafs museum is gevestigd) en het Arsenaal; de Maaskade, de haven, het Gemaal Van Sasse, enzovoort.
Kortom, een plaats waar met gemak een magnifieke dag ontspannen kan worden!

Evenementen in Grave
En als u toch in Grave bent, denk dan eens aan het spetterende waterfestival en het toverachtig mooie ballonfestival Grave die jaarlijks bij de Maaskade worden gehouden.

Een heel rijke historie
Al in 1233 kreeg Grave stadsrechten van de hertog van Brabant, en het bleef de enige versterkte plaats. Grave had erg te lijden van vele belegeringen, veroveringen en oorlogen. Als garnizoensstad had Grave soms met vijf maal zoveel militairen te maken als er inwoners waren.
Als blijk van de verbintenis met Nederland voert Koning Willem-Alexander de titel Baron van de stad Grave en het Land van Cuijk.

Blindeninstituut
De aanleg van de brug over de Maas in 1929 was belangrijk voor de economische ontwikkeling. Onder de brug ligt een sluis- en stuwcomplex. Inmiddels kwamen er ook tal van zorginstellingen naar Grave, waarvan het Blindeninstituut wel het meest bekende is. Dit instituut is al in 1859 opgericht en is uitgegroeid tot een landelijke instelling voor revalidatie & advies voor blinde en slechtziende mensen.